Rijveiligheid in de auto: voor-, vierwiel- en achterwiel aandrijving in detail

0
27
Aandrijving

Uw auto wordt natuurlijk aangedreven door het samenspel van motor en transmissie. Maar er zijn grote verschillen met betrekking tot het type aandrijving: of uw auto voor-, vierwiel- of achterwielaandrijving heeft, bepaalt het rijgedrag. In dit artikel leest u wat de verschillen zijn en welke voor- en nadelen de verschillende aandrijvingen hebben bij personenauto’s .

Voorwielaandrijving (FWD): het meest voorkomende type aandrijving in personenauto’s

Bij voorwielaandrijving (FWD) wordt de motor dwars boven de vooras gemonteerd. Hierdoor is de afstand tot de aandrijfassen van de vooras kort. Dit type aandrijving in motorvoertuigen is goedkoop te vervaardigen omdat er relatief weinig aandrijfcomponenten nodig zijn. Daarom wordt in de meeste auto’s voorwielaandrijving gebruikt. In de kleine auto, compact en lagere middenklasse is het bij de meeste fabrikanten standaard.

De voorwielaandrijving laat zich stabiel rijden – vooral bij slecht weer – en is daarom ook ideaal voor beginnende bestuurders. Daarnaast bieden voertuigen met voorwielaandrijving doorgaans meer ruimte binnen en in de kofferbak. Bij te snel bochtenwerk bestaat echter het risico van onderstuur. Door een ongunstige verhouding van de sliphoek van de voor- tot de achterwielen wordt de auto in de bocht naar buiten geduwd – en dus in het ergste geval in tegenliggers. Autofabrikanten compenseren dit effect vaak met elektronische stabiliteitsprogramma’s (ESP).

Achterwielaandrijving (RWD): standaard bij sommige fabrikanten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is achterwielaandrijving (RWD) niet synoniem met achteraandrijving. Achterwielaandrijving in auto’s betekent simpelweg dat de motor de achterwielen aandrijft in plaats van de voorwielen. De motor kan zich echter nog steeds onder de motorkap van het voertuig bevinden. Bij auto’s met achteraandrijving daarentegen bevindt de motor zich aan de achterkant van het voertuig, waar hij ook de achterwielen aandrijft. Kortom: een achteraandrijving is altijd een achterwielaandrijving – maar het omgekeerde is niet per se waar.

Achterwielaandrijving heeft voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
  • Beter bochtgedrag dankzij een meer uitgebalanceerde aslastverdeling
  • laag risico op onderstuur
  • dynamischer rijgedrag
  • RWD heeft de neiging om te oversturen in sneeuw en ijs (achterkant kan slippen)
  • hogere productiekosten
  • met achterwielaandrijving minder ruimte in passagiersruimte en koffer

Hoewel achterwielaandrijving in de winter de neiging heeft om uit te breken, is het erg populair bij autobezitters. Het zorgt voor een uiterst aangename, dynamische rijervaring. Achterwielaandrijving is standaard bij BMW, net als bij sommige andere autofabrikanten (bijv. Jaguar).

Vierwielaandrijving (AWD): meer veiligheid, maar hoge kosten

Bij vierwielaandrijving (AWD, 4×4) drijft de motor alle vier de wielen gelijkelijk aan en pakt zo de voor- en achteras tegelijkertijd aan. Zelfs in slechte wegomstandigheden met sneeuw en ijs zorgt deze aandrijving in de auto voor een gelijkmatige krachtoverbrenging op de weg. Noch onderstuur, noch overstuur zijn een probleem bij vierwielaandrijving.

Vierwielaandrijving is duur om te produceren en maakte daarom lange tijd alleen deel uit van de standaarduitrusting in luxe voertuigen of terreinwagens. Althans sinds de triomf van de SUV-klasse zijn voertuigen met 4×4-aandrijvingen ook in de middenklasse vertegenwoordigd. En zelfs enkele kleine auto’s zijn leverbaar met (optioneel) vierwielaandrijving, waaronder de BMW 1 Serie, de Suzuki Ignis of de Toyota Yaris Cross.

Wat is veiliger: voor-, vierwiel- of achterwielaandrijving?

Als u alle drie de aandrijvingen voor personenauto’s vergelijkt, komt vierwielaandrijving altijd als beste uit de bus. Het elimineert de nadelen van voor- en achterwielaandrijving. Als vierwielaandrijving om financiële redenen voor u geen optie is, komt voorwielaandrijving op de tweede plaats als het om veiligheid gaat. In de winter behoudt u de controle over uw voertuig, zelfs op besneeuwde of ijzige wegen. Ook in de winter is de achterwielaandrijving eenvoudig te bedienen. Dit vereist echter een beetje oefening en is natuurlijk ook een kwestie van gewoonte.

Is uw aandrijving defect? Reserveonderdelen kunt u gemakkelijk online bestellen bij Motointegrator – snelle levering is vanzelfsprekend.